2022. félévi értékelés és előrejelzés

2022. félévi értékelés és előrejelzés

2022. félévi értékelés és előrejelzés

2022 első fele enyhén szólva viharos volt. Az év a járvány miatti aggodalommal kezdődött. Szerencsére az omicron változat kevésbé bizonyult súlyosnak, mint elődei, és a korábbi optimizmusunk kezdett helyreállni.

 

Miközben úgy tűnt, hogy a társadalom talpra áll, az elmúlt évtizedek legmagasabb inflációja alakult ki, ami újabb bizonytalansághoz vezetett.

 

Ha ez nem lenne elég, Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, és egy jelentős geopolitikai eseményt indított el, amely a korábbi feltételezések újabb átkalibrálását okozta. Az orosz fosszilis tüzelőanyagok fontossága Európa számára és az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók az olaj, a földgáz és a szén ársokkokat okoztak az egész világon. A mezőgazdasági nyersanyagokra is hatással volt, mivel Ukrajna jelentős mértékben termelte ezeket a termékeket, ami hozzájárult a magasabb globális élelmiszerárakhoz.

 

A fejlett gazdaságok növekedése az előrejelzések szerint a 2021-es 5,1 százalékról a 2022-es 2,6 százalékra meredeken lassul, ami 1,2 százalékponttal alacsonyabb a januári előrejelzéseknél.

 

Egy új felmérés szerint az infláció jelenleg az élén áll az észlelt gazdasági veszélyek listáján, és a geopolitikai konfliktusok továbbra is a globális gazdaság legfőbb fenyegetései közé tartoznak. Elmondható, hogy a 2022. második felével kapcsolatos pesszimizmus megegyező a 2020-as világjárvány első hónapjaival.

 

Az ukrajnai háború – és annak az energia- és nyersanyagárakra gyakorolt hatásai – szintén alááshatja a környezetvédelmi lépéseket. Egyrészt a magas olaj- és gázárak több fosszilis tüzelőanyag-kitermelést vagy a szén fokozottabb felhasználását ösztönözhetik. A nikkel magas ára hátrányosan érintheti az elektromos járművek gyártását, míg az élelmiszerárak emelkedése akadályozhatja a bioüzemanyag előállítását. Másrészt ezek a magas árak egyben lehetőséget is jelentenek az országok számára, hogy megoldják energia- és élelmezésbiztonsági aggályaikat a megújuló energiaforrások elterjedésének felgyorsításával és a rendszerhatékonyság javításával, így összhangba hozva a fenntartható fejlődés általános célkitűzéseivel és erősítve az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

 

IRAT-SZÉF Iratmegőrző és Szolgáltató Kft.

6000 Kecskemét-Katonatelep, Viola u. 4.

Telefon: +36-76/505-456

Mobil: +36-30/395-2545

E-mail: iratszef@iratszef.hu